4 december 2021

Aannames dodelijk bij huis kopen

2 min read
Lexwonen

Jij wil een huis kopen en verondersteld dat je alles al weet. Je hebt met vrienden en familie gesproken over de verkoopprijzen van woningen in de regio. Ook verdien jij bijna hetzelfde als jouw buurman en weet jij dat je meer moet bieden dan de vraagprijs.

Je neemt aan en verondersteld dat je er alles aan hebt gedaan om een koop te doen slagen.

Aannames en veronderstellingen zijn funest

Overbieden huis, hoger bieden dan de vraagprijs van een huis, kan alleen als een professional jou informeert over woningwaarde en hoeveel je kan lenen. Incidentele verkoopprijzen in de regio mag je niet als gemiddelde aannemen.

Veronderstelde verkoopprijzen kunnen binnen 4 weken al weer achterhaald zijn. Heb jij een huis gezien in Veenendaal met een vraagprijs van € 550.000,-. Via kennissen heb je gehoord dat de buren 3 maanden geleden voor € 595.000,-

Aannemelijk dat je denkt dat € 595.000,-het juiste bod is. Maar nu komt het, verkopers hebben de woning voor € 595.000 verkocht omdat:

  • Alle rommel mocht blijven staan
  • Andere overdrachtsdatum dan gebruikelijk
  • Boktor aanwezig
  • Hydra groeit in de muur waardoor herstelkosten voegen € 9.000,-

Aannemen van zaken en luisteren is belangrijk. U kan echter uitsluitend veronderstellingen aannemen van mensen uit het professionele circuit. Was het een normale verkooptransactie geweest dan had de woning € 650.000,- opgebracht op dit moment.

Mogelijke woningwaarde achterhalen

Lexwonen
Taxatiewaarde opvragen

Jij wil de woningwaarde achterhalen en weten wat de reden van verkoop is. De reden is ook erg belangrijk. Hebben verkopers geen haast dan belemmerd dat een lager bod.

Ga nooit uit van gegevens van een woning van 2 maanden geleden. Voor taxatierapport zijn referentiewoningen nodig.  Met het gemiddelde van vergelijkbare woningen die allen onder dezelfde omstandigheden worden verkocht kan je vergelijken.

We gaan er vanuit dat woningen qua onderhoud hetzelfde zijn.

Huis gezien? Doe zelf geen aannames

Heb je een woning gezien? Ga naar de startpagina lexwonen.nl en lees welke problematiek we kunnen oplossen.

Weet dat er altijd een reden is waarom een bepaalde vraagprijs gemaakt wordt. Je kan het er wel of niet mee eens zijn maar goedkoper gaan huizen momenteel niet van de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *